Wanneer Defender rijders onderweg zonder onderbreking bellen, muziek streamen of het navigatiesysteem gebruiken, kunnen de credits hiervoor voor een deel naar Emma Kowalczuk en haar team gaan.

De meesten van ons vragen zich nooit af hoe al deze technologie in harmonie samenwerkt. Emma wel. Ze vertelt u dat het erom gaat om de beste plaats op de wagen te vinden voor de antennes om maximale prestaties te realiseren. En ze vertelt over elektromagnetische compatibiliteit. Eenvoudiger gezegd: dit betreft de mogelijkheid om verschillende elektronische apparaten te gebruiken zonder dat ze elkaar storen. Dat wordt 'koppeling' genoemd, en het is belangrijk om dit te vermijden.

Als Electromagnetics Chapter Lead van JLR leidt Emma een team van deskundige technici die computersimulaties gebruiken om een belangrijk probleem op te lossen. "Het gaat er in feite om hoe je die elektrische signalen van buiten de wagen naar de klant in het interieur kunt brengen, die bijvoorbeeld software 'over the air' wil downloaden of onderweg media wil streamen."

Mensen verwachten steeds vaker dat hun wagen zich gedraagt als een smartphone. Emma's team begrijpt dit. "We willen die connectiviteit en ervaring in de wagen emuleren. Wij willen dat uw wagen u dezelfde mogelijkheden biedt als uw telefoon. Het is dus erg belangrijk om bijvoorbeeld te bedenken waar de antennes zich het beste kunnen bevinden op de wagen. Hierdoor kunt u in principe dezelfde functionaliteit krijgen als van een telefoon."

Device storage space in Defender
Device charging systems in Defender

Die functionaliteit omvat updates op afstand. De SOTA-technologie (Software-Over-The-Air) van JLR had veel profijt van Emma's werk, waardoor Defender klanten updates konden ontvangen zonder hun retailer te hoeven bezoeken. Onlangs betekende dit dat in sommige landen de Alexa-spraakherkenning van Amazon kon worden geïnstalleerd, een onverwacht extraatje voor veel klanten. 

 

"Ik hoop dat klanten het erg kunnen waarderen dat ze dit 'over the air' ontvangen, en dat ze hiervoor niet naar de retailer hoeven te gaan. Als je mensen vraagt om naar een retailer te gaan, zouden ze dat als een groot ongemak ervaren."

 

De antenne die dit mogelijk maakt, bevindt zich in een kleine vinvormige 'pod' achter op het dak van de Defender, en met reden. Ervoor zorgen dat dat goed werkte, was een grote bijdrage aan het hele project.

 

 "Als wij de antenne op een slechte plek plaatsen, biedt dit een zeer geringe kans op goede ontvangst. Je kunt de antenne ergens in de bumper plaatsen zodat deze niet zichtbaar is, maar het metaal van het koetswerk kan de communicatieverbinding met GSM-masten blokkeren en dat is een probleem. We hebben ze zo geplaatst dat we de maximale connectiviteitsprestaties kunnen bieden."

Om te begrijpen hoe verschillende elektromagnetische signalen zich gedragen en hoe ze elkaar kunnen beïnvloeden, produceren Emma en haar team afbeeldingen die op het koetswerk van een wagen lijken, maar dan met wolken eromheen. Ze vindt dat zoiets het juist zo leuk maakt. "Het mooie hiervan is, dat ik kan visualiseren welke werking de velden hebben. Veel mensen noemen elektromagnetische communicatie 'magie', omdat je soms niet weet waarom je niet kunt achterhalen wat de reden is van een probleem. Maar met de simulatie kan ik zien waar de velden zijn en waar de koppeling plaatsvindt. De magie wordt hierdoor weggenomen, omdat je het kunt visualiseren."

De Defender communiceert niet alleen met de rest van de wereld, maar wisselt ook berichten uit tussen de ingebouwde technologieën. Het team heeft gewerkt aan het radarsysteem achter Adaptive Cruise Control en aan de monitors van Blind Spot Monitoring en het bandenspanningscontrolesysteem van de Defender.

Emma, die in 2015 bij JLR kwam, was de eerste persoon in het bedrijf die met elektromagnetische simulatie ging werken. Haar team is sindsdien uitgegroeid tot acht personen, waarvan er drie vrouwen zijn. "Ik ben erg trots op het team vanwege al het werk dat ze hebben gedaan en om de capaciteiten die ze op dit gebied hebben ontwikkeld."

Die vaardigheid kwam voort uit Emma's passie voor natuurwetenschappelijke vakken als natuurkunde, technologie, techniek en wiskunde. "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in wetenschap en wiskunde, en ik heb die vakken op GCSE- en A-niveau genomen. Ik had veel belangstelling voor elektronica en daarom heb ik elektrotechniek gestudeerd aan de universiteit. Ik ben gepromoveerd op draadloze communicatie, dus je kunt eigenlijk wel zeggen dat ik nog steeds over die materie aan het leren ben door ermee bezig te zijn."

Na de afronding van haar studie werkte Emma bij een softwarebedrijf, tot ze haar vaardigheden ging inzetten voor de automobielindustrie. Nu moderne wagens steeds meer worden voorzien van elektronica, zou haar voorbeeld veel anderen moeten inspireren om in haar voetsporen te volgen.

MEER DEFENDER STORIES

supporting confident women

WOMEN EMBRACING THE IMPOSSIBLE

Bewonder de onverschrokken vrouwen die het onmogelijke omarmen met de Defender. 

Profile photo of Deniz Yetkin

ELK DETAIL IS BELANGRIJK

Als Head of Process Chain for Vehicle Programmes is Deniz betrokken bij elke fase van de Defender om ervoor te zorgen dat de wagen innovatief is en voldoet aan de hoogste normen op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid. 

Profile photo of Ceri Bateman

DE TOEKOMST VORMGEVEN

Ceri combineert het kenmerkende uiterlijk van de Defender met zijn prestaties en robuustheid. Haar impact op de Defender is te zien in de prachtig ontworpen koplampen. 

BEKIJK DE DEFENDER

Parked car in the desert

DEFENDER 130

Het ruimste interieur in zijn klasse, met plaats voor maximaal acht personen op drie zitrijen.

Side view of the parked car in the greenary

DEFENDER 110

Extra ruimte met zeven zitplaatsen en de optie van een derde zitrij.

Side view of the parked car

DEFENDER 90

U kunt kiezen uit vijf of zes zitplaatsen.

Side view of the defender

DEFENDER 110 HARD TOP

Capaciteiten voor bedrijf en avontuur.